BASIN AÇIKLAMASI
28 EYLÜL 2021
Basına ve Kamuoyuna,
Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İshak Memişoğlu, Samsun Şubesi Başkanı Burak Şener ve Şube Saymanı Büşra Abdikoğlu Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Koruma amaçlı İmar Planı kapsamında Saathane Meydanı’nda sürdürülen çalışmaları, proje alanında karşılaşılan sorunları, Saathane esnafı tarafından getirilen mağduriyetleri yerinde incelemek üzere Saathane meydanında incelemelerde bulundu.
Mimarlar Odası heyetine inceleme esnasında Saathane Dayanışması Temsilcisi Sefa Aşar, ticarethane sahiplerinden Ahmet Altuniç ve Kurtaran Karaca eşlik etti.
Yapılan inceleme ve alınan bilgilere göre, projenin ilk etabının inşaatına başlandığı, hemen yanında bulunan mevcut binaların ikinci etap kapsamında olduğu, mülk sahipleri ile Büyükşehir Belediyesi arasında başlangıçta derin ayrılıklar olmasına rağmen, gelinen durumda bir miktar yol alınarak, Büyükşehir Belediyesi tarafından hak sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında yaklaşımlarda bulunduğu, müzakerelerin devam ettiği ifade edilmiştir.
Projenin 3. Etabı olan Kasaplar caddesi, Kazımpaşa Caddesi, Meserret Sokak arasında kalan bölümdeki binalarda yapılan incelemeler sonucumda, bir kısım binaların 19. Yy. sonu 20. Yy. başı mimari yapım tekniklerini barındırdığı, yapım teknikleri yanında, kullanılan gerek cephe, gerekse döşeme kaplamaları ile özgün yöresel izler barındırdığı görülmüş olup, bu yapılar her ne kadar tescilli olmasalar bile (Tescil edilmemiş olmaları ayrıca incelenmeli) barındırdıkları izler itibari ile geçmişe referans teşkil edecek, geçmişin izlerini bulundukları alan içinde sergileyerek, zamanını anlatan, kentin ve alanın geçmişle bağını kurabilecek nitelikte yapılar olduğu kanaatine varılmıştır.
Bahse konu düzenleme alanın, Büyük Cami, Taş Han, Medrese camii, Şifa Hamamı, Saat Kulesi, Yalı Camii, Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Binası gibi önemli kültürel varlıkları barındıran alanda yer alması sebebi ile burada yapılacak düzenleme konusunda daha dikkatli davranılması, kültürel değer niteliğindeki yapıların ayıklanarak, restorasyon ve tüm koruma yöntemleri kullanılarak özgünlükleri korunabildiği ölçüde korunmalı, geçmişte yapıldığı gibi Saathanenin kültürel değerleri ile birlikte anı değerlerini barındıran yapısını tümden iş makinaları ile ortadan kaldıran anlayış burada da sergilenmemelidir.
Zira kültür varlıklarının bulunduğu alanlarda yapılacak düzenlemelerde daha hassas ve dikkatli davranılmalı, koruma anlayışı ön planda tutulmalıdır. Yıkıp yeniden yapmak fikrinin hakim olduğu düzenleme ve çalışmalar, kültürel varlıklar için önemli bir tehdit oluşturmaktadır.
Kültürel varlıkların çevresinde yapılması zaruri olan yeni yapılarda tarihi dokuya ve ölçeğe saygı hassasiyeti göz ardı edilmemelidir. Saathane Meydanı düzenlemesinin birinci etabında başlamış olan yeni yapılar (2 katlı Dükkan) bölgenin geçmişteki ticari görünümünün ve az da olsa sokak karakteristiğinin canlandırılması bakımından uygun görülmekte ise de, hemen yanı başındaki Taşhan’ın yüksekliğini aşan yanı ile yukarıda bahsettiğimiz hassasiyetleri barındırmadığı görüldüğünden benzer hataların tekrarlanmaması bakımından çalışmaların bilimsel doğrular ve veriler ışığında devam ettirilmesi önerilmektedir.
Mülk Sahipleri, kente katkı sağlayacak her türlü önerinin yanında olacaklarını, bu sebeple Büyükşehir Belediyesi ile diyalog zemininin açık tutulmasını arzu ettiklerini, ancak Samsun Büyükşehir Belediyesinden de geçmişten gelen ve gelecekleri açısından güvence gördükleri taşınmazlarını adaletli biçimde değerlendirilmesini beklediklerini ifade etmişlerdir. İzlenecek yöntemin ana temasının hakkaniyet olduğu gerçeği gözardı edilmemelidir.
3. Etapta bulunan mülk sahipleri tamamen yıkım yerine, kültürel değer olduğuna inandıkları yapıların olumsuz görüntü ve müdahalelerden arındırılarak özgün haliyle korunmasını talep etmişlerdir. Odamızın Görüşü de bu doğrultuda olup, proje alanının Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında olması bu fikri desteklemektedir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
TMMOB
MİMARLAR ODASI SAMSUN ŞUBESİ |